marți, 3 noiembrie 2009

Efect de culoare asupra imaginii

Azi voi modifica o fotografie adaugandu-i un pic de mister dandu-i o nota artistica.
In photoshop cs4 avem optiunea sa deschidem fotografia pe care vrem sa o prelucram cu adobe bridge. Deschiderea editorului adobe bridge (simbol Br) se afla pe bara de meniu a photoshopului imediat dupa meniul help.

Imaginea originala este urmatoarea
Accesam Adobe Bridge si deschidem imaginea pe care vrem sa o prelucram. Dam click dreapta pe ea si selectam open to camera raw..
Se deschide o fereastra si sub histograma culorilor in partea dreapta a ferestrei noi deschise apasam butonul al patrulea de la stanga la dreapta (HSL/Greyscale). Aici avem 3 taburi. Selectam tabul al doilea (saturation). Aici avem bare editabile pentru fiecare nuanta de culoare. Inspectam fotografia sau histograma culorilor si decidem ce culoare am vrea sa desaturam din imaginea noastra. Eu am desaturat culoarea orange inchis (reprezentata prin frunzele moarte din jurul bancutei. Pentru desaturarea unei culori tragem de cursorul aferent culorii respective spre stanga.
Aceasta desaturare pe care am aplicat-o se poate realiza si in photoshop dar e important pe viitor sa stim sa utilizam si  adobe bridge deoarece are o serie de elemente suplimentare fata de photoshop. Putem de exemplu sa ajustam balansul de alb intro fotografie, un reglaj mai fin al culorilor si expunerii, indreptare mai rapida si incadrare automata pentru pozele facute inclinat orizontal in cadru, prelucrare fotografie in formatul brut al camerei foto (format raw)etc. (Voi reveni intr-un post ulterior cu detalii).
Dupa desaturare apasam butonul open image iar poza se va deschide in photoshop si facem pasii urmatori:
1. Duplicam layerul
2. Aplicam din meniu/blur/gaussian blur; amount =7 la layerul duplicat
3. Selectam la blending mode "overlay" la layerul duplicat
4. Apasam butonul din dreapta jos de sub layere (create new fill or adjustments layer) si alegem din lista care se deschide black and white
5. Din fereastra care se deschide am marit luminozitatea pe galben (deoarece lumina care o am in fotografie este de culoare galbena si astfel o deschid la nuanta, o aduc mai spre alb); imaginea momentat s-a desaturat si este alb negru.
6. Aleg la blending mode "pin light" Rezultatul este


Dupa cum observati frunzele de pe jos din jurul bancutei par arse astfel se creeaza un contrast puternic intre treimea din poza lipsita de viata care este dominata de restul imaginii.

Daca aveti nelamuriri spune-ti unde v-ati incurcat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu