luni, 21 noiembrie 2011

Background pentru web

Daca dorim sa putem un background pentru site-ul nostru si observam ca aceasta imagine de tip pattern este foarte mare ca si dimensiuni, va fi necesar sa ne folosim de un artificiu pentru a nu ingreuna banda de trafic.


La o imagine de 2Mb, daca site-ul nostru va fi vizitat de 50 de persoane zilnic, asta va insemna un trafic de 100Mb/zi numai din imaginea de background.

Pentru un background cu iarba se da imaginea bruta:
Daca vom incerca sa facem un background cu ea (sa o repetam pe verticala si orizontala) pentru site vom observa ca imbinarile vor fi vizibile.Pentru a rectifica acest lucru mergem in meniul de photoshop la Filter>Other>Offset si cu Wrap Around bifat tragem de sliderul pentru verticala la jumate si de sliderul pentru orizontala la jumate.

Exemplu: daca imaginea are 500px*600px vom trage 250px de sliderul pentru latime si 300px de sliderul pentru inaltime. Vom observa liniile de unire imperfecta a imaginii de care va trebui sa scapam cu ajutorul uneltelor de tip healing brush.

Practic marginile fotografiei initiale a fost trase spre interior. In interior noi vom putea netezi imaginea iar de exterior s-a ocupat deja photoshopul pentru ca noi sa nu sesizam imbinarea.

Nu este neaparat sa tragem de slidere perfect la jumatate. Putem sa trecem si 150px cu 100px. Practic marginile fotografiei sunt aduse din exterior spre interior, la interior urmand sa le netezim noi, mai putin contand ca aceste margini interioare nu sunt perfect la jumatatea fotografiei.

Imaginea finala dupa imbricare:










A doua varianta dupa imbricare:
Acum incercati sa le folositi intr-o pagina web sa vedeti diferenta.
Codul css pentru fixarea unei imagini ca background este:


body{
background-image:url(grass.jpg);
}


Atasez o textura facuta de mine din alte doua texturi default ale photoshopului.

Explic pe scurt cum am obtinut-o.
Deschidem o foaie de lucru. Dam dublu click pe layerul cu lacatelul(de altfel si singurul) si acesta va deveni layer0 si va fi editabil.
Intram in layer style(semnul fx de jos) si alegem patern overlay. La pattern overlay selectam satin. Marim sau miscoram paternul tragand de slide, dupa cum dorim.
Mergem si la color overlay si alegem albastru si la mod dam multiply 100%.
Iesim din layer style dam click dreapta pe imagine si alegem flatten image.
Acum efectuam operatiunea cu offset dupa care folosim uneltele de healing pentru a netezi interiorul imaginii.
Aplicam al doilea patern Metal Landscape cu overlay 30%. tot din layer style.
Salvam imaginea si o putem folosi ca background pentru pagina noastra de web.

Deja lucrez la un site pentru care folosesc textura de satin.






Ce este Droplet si Batch?

Ce putem face cu acest instrument?

Sa vedem cum arata si de unde il creem.
Iconita dropletului arata asa

Folosind tehnica drag&drop tragem peste iconita dropletului o fotografie care va fi automat prelucrata dupa cum am setat dropletul sa actioneze. Cu ajutorul lui putem redimensiona fotografii, desatura, aplica automat mai multe filtre, etc etc. Toate aceste operatiuni le inregistram in actions iar apoi atasam dropletului un set de actiuni.



Mergem in meniul de photoshop la File>Automate>Create Droplet... Se deschide o fereastra unde avem in partea de sus Save Droplet In..- Choose. Aici alegem calea unde vrem sa se salveze dropletul. De regula pe desktop.
Mai jos, in aceeasi fereastra avem actiunile (Actions)care dorim sa le atasam dropletului. Se va alege setul, apoi actiunea care se doreste a fi aplicata.
Si mai jos in fereastra mai gasim optiuni de salvare a imaginilor prelucrate cu dropletul.
Dupa ce efectuam setarile dam ok pentru a salva dropletul.

Nu ne mai ramane decat sa tragem o imagine peste iconita dropletului si intreaga pleiada de operatiuni se vor aplica peste fotografie.

Asemanator dropletului gasim si optiunea Batch care se afla tot in File>Automate. Practic face aceleasi lucruri ca si dropletul. Daca vrem sa ne semnam fotografiile dintr-un folder si se le salvam gata semnate intr-un alt folder, alegem sursa (folderul cu imaginile nesemnate) si destinatia (folderul unde vom pune pozele dupa ce le vom semna). Dupa ce creem o actiune in prealabil, alegem actiunea in fereastra Batch-ului, sursa si destinatia si dam OK: Pozele vor fi prelucrate una cate una si salvate in locatia indicata.

duminică, 11 septembrie 2011

Buton illustrator

Butonul de mai jos contine 7 elemente.
Background-ul: gradient rosu spre galben.(cel mai de jos strat, stratul 7)
Bordura:  gradient mustar inchis spre galben. (stratul 6)
Partea de jos: gradient galben mustar inchis spre galben deschis spre transparent (stratul 5).
Setam blanding mode 100% Overlay.
Stratul 4 si 3 sunt gradienturi de glow de la alb la alb transparent.
Stratul 2 este numele butonului "HOME" cu efect de shadow pe care il gasiti in effect>stylize>drop shadow.
Stratul 1 este tot un efect de glow de la alb la alb transparent.















Pentru a putea aplica gradient pe bordura facem o copie la layerul bakground(stratul 7) cu ctr-c ctr-f, la fill color alegem none si la border alegem negru sau orice culoare vrem. Mergem in object si dam expand. Dupa aceasta operatiune putem aplica gradienturi pe bordura.

Rezultat final:

luni, 15 august 2011

Printare fotografii

Sa luam ca exemplu o fotografie de 2mpx. Aceasta fotografie o puteti scoate la dimensiunea maxima de 15/10cm
Sa va explic cum trebuie sa calculati dimensiunea maxima a unei fotografii digitale ce urmeaza a fi printata.

De exemplu vrem sa scoatem fotografii in format 15cm pe 10cm. Ce rezolutie trebuie sa avem pentru astfel de dimensiune?
Caclul:

15cm = 5.91inch;        5.91inch*300dpi = 1773px
10cm = 3.94inch;        3.94inch*300dpi = 1182px

Deci, pentru o fotografie de 10 pe 15 cm este necesare o rezolutie a fotografiei digitale de 1773/1182. Aceste calcule nu sunt necesare deoarece photoshopul stie sa lucreze cu ele.
Deschizi fotografia in photoshop, alegi unealta crop tool setezi width 15cm si height 10cm si resolution 300dpi. Apoi tragi chenar peste poza si dai crop. E bine ca fotografiile care le prelucrezi sa le ai in format tiff(suporta mai bine prelucrarile fiind un format foto "uncompresed").

Gratie photoshopului poti mari rezolutia fotografiei. De exemplu pozele tale de 2mpx care in mod normal nu pot depasi dimensiunea de 10:15 cm le poti introduce in photoshop si cand alegi unealta crop tool setezi width de 30cm , height de 20cm si rezolutia de 300dpi. Photoshopul iti va mari rezolutia fotografiei pastrand concentratia de pixeli de 300dpi. Rezolutia rezultata va fi de 
30cm = 11.82inch, 11.82*300 = 3546px pentru lungime. In Image>image size poti verifica sa vezi ca si photoshopul calculeaza exact aceeasi lungime de 3546px pe care am calculat-o si noi de mana. La fel se procedeaza si pentru latime.

Acum depinde la ce dimensiuni vreti sa scoateti acele foto de 2mpx. Va sfatuiesc sa nici nu exagerati cu marirea dimensiunii. Toate foto care le aveti sa le convertiti in tiff si dupa aia sa incepeti lucrul.

Acum mai depinde si la ce raport vreti sa le scoateti. Daca vreti sa le printati 2/3 si aveti pozele pe calculator in 16:9 o sa mai taiati din ele. Daca vi le pregatiti voi acasa, aveti avantajul de a alege bucatile care le veti inlatura pentru potrivirea raportului. Asa la firma cine stie cum ti le cropuieste ala (asta daca esti pretentios ca de regula baieti cropuiesc destul de bine, ca nici fara vreun cap nu te-or lasa :)

Oricum verificare rezolutiei si dimensiunilor o gasiti in image>image size. Sa va uitati aici dupa ce faceti prelucrarea.

Despre culori sa stiti ca photoshopul by default lucreaza cu sistemul RGB. Pentru a vedea mai bine culorile care vor iesi la print schimbati pe modul CYMK. Image>Mode>CMYK si puteti face in continuare setari dupa preferinta, un contrast, o filtru de culoare, etc. Pentru schimbarea vizualizarii in mod CMYK se apasa combinatia ctrl-y in photoshop. Pentru schimbarea modului de lucru in CMYK alegeti CMYK din meniu.

Spor la treaba!

miercuri, 20 iulie 2011

Acordati un vot!

Le multumesc tuturor care mi-au accesat blogul si au gasit ceea ce si-au dorit spre a le fi de folos in prelucrarile lor.
Fac apel catre oricine doreste sa ma sprijine cu un vot Voteaza aici!
Este un concurs de notorietate organizat de firma la care lucrez.

Va multumesc anticipat!

Cei care ma vor vota vor participa la o extragere iar primii 3 clasati vor castiga un set complex de brushuri, filtre, action-uri superbe si plugin-uri pentru photoshop.

luni, 6 iunie 2011

Contrast intre culori calde si reci

Sa facem cateva modificari pe un portret pentru a obtine un rezultat mai expresiv.
Plecam de la fotografia urmatoare:

BEFORE



AFTER


Fotografia are ceva zgomot si il putem scoate daca consideram necesar. Daca vom scoate zgomotul vom pierde si ceva detalii cum ar fi de exemplu pistruii de pe umar. De asemenea este important cand  scoatem zgomotul de imagine sa facem o masca pentru a salva textura parului, ochii, gura (sa nu "vopsim" uniform toate elementele ci doar ce ne intereseaza pe noi).
Eu am aplicat si un noise reduction pe aceasta fotografie.

Pas optional in cazul in care dorim o diminuare a saturatiei culorii (eu am intrat in image>adjustements>vibrance si am redus saturatia cu 50%)


Sa trecem la modificarea efectiva.
Alegem image>adjustements>color balance si facem urmatoarele setari:

La midtones lasam valorile neschimbate
La highlights punem valorile 10, 0, -25
La shadows punem valorile -25, 0, 10




Optional marim un pic si contrastul din curves avand grija sa nu ardem imaginea. 

duminică, 10 aprilie 2011

Manipulare fotografii multiple si dezintegrare

Manipulare foto. 
Imagini componente:


Rezultat final:



Dezintegrare foto. 
Imagine initiala:


Rezultat:

marți, 22 martie 2011

Bronzare inainte de vreme

In caz ca vrei sa publici niste poze si constati ca ai pielea prea alba, nu ai timp nici de solar si nici nu ai rabdare sa astepti vara poti incerca un bronz de photoshop. E rapid, la indemana si te tine o viata.

Procedeul in doar cativa pasi.

Poza initiala.


Pasii:
1. Deschideti fotografia in photoshop.
2. Creati un layer nou. (apasati butonul "create a new layer")
3. Alegeti soft light la tipul layerului.
4. Cu pensula avand selectata culoarea neagra dati pe portiunile de piele pe care le doriti bronzate.
5. Dupa ce terminati de "bronzat" puteti sa reglati opacitatea layerului in functie de cat de mult bronz vreti sa aveti.
6. Optional puteti sa accentuati anumite zone a pieli sau le puteti albi folosing instrumentul burn/dodge. ATENTIE, burn sau dodge trebuie aplicat pe layerul imagine nu pe new layerul de "bronz"

Rezultat: