luni, 15 august 2011

Printare fotografii

Sa luam ca exemplu o fotografie de 2mpx. Aceasta fotografie o puteti scoate la dimensiunea maxima de 15/10cm
Sa va explic cum trebuie sa calculati dimensiunea maxima a unei fotografii digitale ce urmeaza a fi printata.

De exemplu vrem sa scoatem fotografii in format 15cm pe 10cm. Ce rezolutie trebuie sa avem pentru astfel de dimensiune?
Caclul:

15cm = 5.91inch;        5.91inch*300dpi = 1773px
10cm = 3.94inch;        3.94inch*300dpi = 1182px

Deci, pentru o fotografie de 10 pe 15 cm este necesare o rezolutie a fotografiei digitale de 1773/1182. Aceste calcule nu sunt necesare deoarece photoshopul stie sa lucreze cu ele.
Deschizi fotografia in photoshop, alegi unealta crop tool setezi width 15cm si height 10cm si resolution 300dpi. Apoi tragi chenar peste poza si dai crop. E bine ca fotografiile care le prelucrezi sa le ai in format tiff(suporta mai bine prelucrarile fiind un format foto "uncompresed").

Gratie photoshopului poti mari rezolutia fotografiei. De exemplu pozele tale de 2mpx care in mod normal nu pot depasi dimensiunea de 10:15 cm le poti introduce in photoshop si cand alegi unealta crop tool setezi width de 30cm , height de 20cm si rezolutia de 300dpi. Photoshopul iti va mari rezolutia fotografiei pastrand concentratia de pixeli de 300dpi. Rezolutia rezultata va fi de 
30cm = 11.82inch, 11.82*300 = 3546px pentru lungime. In Image>image size poti verifica sa vezi ca si photoshopul calculeaza exact aceeasi lungime de 3546px pe care am calculat-o si noi de mana. La fel se procedeaza si pentru latime.

Acum depinde la ce dimensiuni vreti sa scoateti acele foto de 2mpx. Va sfatuiesc sa nici nu exagerati cu marirea dimensiunii. Toate foto care le aveti sa le convertiti in tiff si dupa aia sa incepeti lucrul.

Acum mai depinde si la ce raport vreti sa le scoateti. Daca vreti sa le printati 2/3 si aveti pozele pe calculator in 16:9 o sa mai taiati din ele. Daca vi le pregatiti voi acasa, aveti avantajul de a alege bucatile care le veti inlatura pentru potrivirea raportului. Asa la firma cine stie cum ti le cropuieste ala (asta daca esti pretentios ca de regula baieti cropuiesc destul de bine, ca nici fara vreun cap nu te-or lasa :)

Oricum verificare rezolutiei si dimensiunilor o gasiti in image>image size. Sa va uitati aici dupa ce faceti prelucrarea.

Despre culori sa stiti ca photoshopul by default lucreaza cu sistemul RGB. Pentru a vedea mai bine culorile care vor iesi la print schimbati pe modul CYMK. Image>Mode>CMYK si puteti face in continuare setari dupa preferinta, un contrast, o filtru de culoare, etc. Pentru schimbarea vizualizarii in mod CMYK se apasa combinatia ctrl-y in photoshop. Pentru schimbarea modului de lucru in CMYK alegeti CMYK din meniu.

Spor la treaba!

5 comentarii:

  1. Iti urmaresc blog-ul, dar nu reusesc sa fac ceea ce faci tu! Ce photoshop ai, iar daca mai ai kit-ul de instalare, te rog trimitemi`l si mie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa iti zic ca am PH CS4, dar in bara de meniu de sus nu le am pe toate, nu stiu cum sa.ti explic. Da`mi tu link-ul , de unde il pot descarca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Astea nu sunt softuri freeware.
    Cumparati software licentiat si nu o sa aveti probleme cu incompatibilitati si alte lurcuri de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca tot vorbim de licente...am gasit un site unde au licente pentru studenti la preturi incredibil de mici http://www.legalo.eu/ro ce spuneti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai Fotografii Frumoase Din Romania ? Impreuna cu tine Putem PROMOVA ROMANIA ! incearca www.valueromania.ro

    RăspundețiȘtergere