duminică, 17 ianuarie 2010

Zgomotul de imagine

Ce este acesta? Este o denaturare a pixelilor fotografiei specifica camerelor fotografice digitale.
Acest zgomot de imagine sunt de fapt acei pixeli care au culori sau intensitati a luminii neconforme cu realitatea, nenaturale si foarte pronuntate in raport cu ceilalti pixeli naturali.
Asadar avem pixeli care provoaca acel "noise" pe fotografie. Zgomotul poate fi de 2 feluri
1. de intensitate luminoasa
2. de culoare

Zgomotul  sigur l-ati mai vazut in special in poze luate in conditii de iluminare slaba.
In imaginea de mai jos avem o fotografie care are zgomot de imagine de natura luminoasa. Pe poza se observa clar ca unii pixeli sunt mult mai luminosi decat altii ceea ce dauneaza calitatii imaginii.





Pentru a rectifica acest defect putem folosi softul de la imagenomic care are trei componente: realgrain, portraiture, noiseware professional. Pentru detalii vedeti si tutorialul editare portret.





Acest soft aduce acesti pixeli defecti la intensitatea si culoare pixelilor naturali adiacenti. Reglajele se pot face si manual. Nu e bine nici sa abuzam de slidere deoarece daca indepartam noise-ul intr-un mod agresiv, odata cu aceast reglaj putem pierde si din informatie utila. Asadar putem castiga pe o parte si pierde pe de alta parte.

Dupa ce am indepartat nose-ul am duplicat layerul iar pe layerul duplicat am dat un gaussian blur foarte slab si am dat pe modul overlay. Este un efect de imagine foarte bun obtinut in cativa pasi.

Un comentariu:

  1. sau poti duplica layerul din background si il setezi pe modul overlay si aplici pe dublura un glasuation blur de 3.0 :D

    RăspundețiȘtergere