vineri, 18 iunie 2010

Rectificare foto

Pentru a castiga in calitatea unei fotografii, mai ales cele facute noaptea sau in conditii de iluminare scazuta acestea trebuie prelucrate. 
Pentru a imbunatatii gradul de prelucrare e bine ca in conditii de iluminare scazuta sa folosim un trepied sau sa incercam sa pozitionam aparatul pe un suport fix si sa luam mai multe cadre identice.
In exemplul de mai jos eu am luat doua cadre panoramice a orasului slatina cu un aparat fara pretentii si nu am folosit nici trepied asa ca au rezultat doua poze care nu se vor alinia perfect cand voi suprapune layere-le in photoshop.
Am deschis ambele imagini in photoshop astfel ca una din imagini este primul layer si cea de a doua imagine este al doilea layer, daca mai aveam imagini deveneau layer 3, 4 etc.
Urmeaza prima operatiune - deoarece nu am folosit trepied, imaginile nu sunt aliniate in cazul suprapunerii, pentru aliniere selectam cele doua layere pe care le avem (daca avem mai multe le selectam pe toate) cu shift si click stang ai apoi alegem din meniu edit>auto align layer>auto. In acest moment photoshopul va alinia layerele. E bine sa efectuam aceasta aliniere a layerelor chiar daca folosim trepied deoarece pot fi diferente de cativa pixeli intre cadre.

O data layerele aliniate alegem Layer -> Smart Objects selectam comanda Convert to Smart Object.
Urmatorul pas este sa luam media luminozitatii pixelilor din cele doua imagini astfel vom scoate la suprafata pixelii care contin informatii si vom inlatura pixelii care nu contin informatie (vom inlatura acei pixeli compromisi in cadrul efectuarii fotografiei).
Comanda este Layer -> Smart Objects -> Stack Mode -> Median si, in cateva momente, zgomotul este foarte mult redus.

Mai putem face cateva ajustari in cazul in care fotografia a fost facuta noaptea si avem suprafete foarte inchise unde nu se disting detaliile apelam la functia shadow/highlights din image>adjustements.

Pentru a socate in evidenta si din detalii ceva mai mult, folosim filter>sharpen>unsharp mask

Daca totusi nu suntem multumiti de zgomotul de imagine eliminat mai putem aplica un filtru de zgomot precum ninja sau imagenomic.

Rezultatul obtinut de mine
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu