sâmbătă, 5 septembrie 2009

The Prodigy este o trupă engleză înfiinţată în anul 1990 de către Liam Howlett.

Genul electronica/breakbeat/drum and bass s-a născut odată cu ei. Alţi membri ai trupei sunt: Keith Flint (solist/dansator) şi Maxim Reality (Live MC). Leeroy Thornhill (dansator) a fost şi el un membru al trupei între anii 1990-2000.

Formată în Essex, Anglia The Prodigy s-a născut iniţial cu 10 piese demo de Howlett realizate pe un Roland W-30. XL Recordings a ascultat piesele şi single-ul de debut "What Evil Lurks" a fost lansat la începutul anilor 1991. Primul lor concert a fost la "Four Aces" în Hackney, London. "Charly", lansat 6 luni mai târziu, a fost un mare hit în Anglia apreciat de foarte mulţi. După "Charly" a urmat primul lor album "The Prodigy Experience" cunoscut până departe ca unul dintre cele mai bune exemple ale genului rave/breakbeat.

Jilted Generation

The Prodigy s-a depărtat uşor de scenele rave cu "Music for the Jilted Generation" (1994). Nominalizat la "Mercury Music Prize" albumul a capturat furia şi agravarea printre fanii rave englezi, interpretarea lor de atunci schimbând cultura rave şi chiar muzica rave în sine. Albumul era înclinat mai mult spre electronic breakbeat-based. Originalitatea lor a fost o sclipire a ceea ce putea fi posibil în acel gen.

Succesul internaţional "Music for the Jilted Generation" şi turneele de după graniţa Angliei au însemnat un viitor viabil. Trupa a sporit activitatea live cu chitaristul Jim Davies în 1995 pentru melodii gen "Their Law", "Break and enter", şi diferite versiuni live. Lansarea în 1996 al single-ului "Firestarter", pentru prima dată împreună cu Keith Flint (vocal), a ajutat trupa să intre în SUA şi-n alte magazine de după ocean, în Anglia fiind pe primul loc. În acest an The Prodigy au deschis însemnatul festival Lollapalooza. Au avut turnee în toată lumea, inclusiv Beirut şi Moscova.

The Fat of the Land

Al treilea album "The Fat of the Land", a fost lansat în 1997. La fel ca cele anterioare albumul a însemnat o nouă bornă în evoluţia trupei. Având melodii simple şi versuri sarcastice punk-like, albumul totuşi a păstrat semnătura trupei. Poziţionati perfect între lumea "underground" şi cea "evidenta", albumul le-a asigurat poziţia de cea mai reuşită trupă din genul hard dance, intrând pe primul loc în topurile engleze şi americane. Cel mai bine vândut single "Breathe",(1997) a fost luat din acest album.

Dirtchamber Sessions

Anul 1999 a văzut lansarea lui "Dirtchamber Sessions Vol. 1". Acest album nu semăna cu restul, fiind un "Dj mix album" de către Howlett, produs live la "British Radio 1"

În 2002, după o pauză însemnată de la turnee şi înregistrări, single-ul "Baby's Got a Temper" a fost uşor dezamăgitor. Melodia a fost scrisă de Keith Flint şi cântată cu Jim Davies. Single-ul a fost produs de Liam Howlett în acelaşi an, însa "Q Magazine" a numit trupa ca: "50 Bands To See Before You Die" (50 de trupe de ascultat înainte de-a muri).

Always Outnumbered ...

Ultimul album al trupei "Always Outnumbered, Never Outgunned" a fost lansat pe 23 August 2004 (14 Septembrie 2004 în SUA). Keith Flint şi Maxim nu au asistat la acest album. În schimb albumul a avut oaspeţi ca Liam Gallagher de la Oasis, Kool Keith, Twista, şi actrita Juliette Lewis. Flint şi Maxim totuşi au revenit într-un turneu internaţional pentru a susţine albumul. A urmat un single experimental "Memphis Bells", urmat de tradiţionala apariţie, single-ul "Girls"

"Memphis Bells" a fost vândut în 5000 de exemplare pe internet. 5 Mixuri au fost vândute în 3 formaturi WAV, 2 mixuri audio în format Mp3, şi un 5.1 DTS Multichannel audio mix. Experimentul a fost un succes, 5000 de copii fiind vândute în mai puţin de 36 de ore în ciuda problemelor de server.

Un an mai târziu "Their Law: Singles" strânge toate hiturile mari.

The Prodigy sunt o trupă greu de clasificat, pentru că au evoluat în mod semnificativ cu timpul. Fiecare album reprezintă o nouă eră în evoluţia trupei. De la începutul iniţial ca "tripped out hardcore rave" cu melodii consacrate ca "Your Love" şi "Out of space", până la dance "No Good", uşor spre rock "Their Law" şi melodii punk-like ca "Fuel my Fire". The Prodigy continuă să aducă inovaţii şi să surpirndă.

2 comentarii: